Българи от Берлин подкрепиха протестите в България, възникнали след като 18-годишно

...
Българи от Берлин подкрепиха протестите в България, възникнали след като 18-годишно
Коментари Харесай

Българската общност в Берлин с реакции срещу насилието

Българи от Берлин поддържаха митингите в България, зародили откакто 18-годишно момиче пострада при нахлуване в Стара Загора. Идеята за срещата се зародила  непринудено, като уредници на проявата са младежи – Цветелина Тодорова и Борис Луканов. Това описа за рубриката БГ Свят на Българска телеграфна агенция Катя Костова, шеф на „ Арт спектакъл Берлин “, която също беше част от събитието.

„ Паралелно с митингите в България против насилието над дамите се състоя среща на българската общественост в Берлин. Срещата е в символ на взаимност с следващата жертва и в поддръжка на митингите срещу принуждение. Целта на уредниците е да има продан на хрумвания, мнение и планове, които могат да оказват помощ в битката против насилието както и повишение на осведомеността по тематиката измежду българската общественост “, добави Костова.
-->
„ Искам да изразя поддръжка за измъчваното момиче от Стара Загора и желая да кажа, че съм шокирана от това, което се е случило и от реакцията на институциите, от безнаказаността в България. И желая да кажа, че не можах да заспя от това, което се е случило и за мен е значимо да покажем, че ние не сме съгласни с реакцията на институциите “, сподели сънародничката ни Михаела Чирпанлиева по време на проявата в немската столица.

Идеята на българите в Берлин е това да не бъде последната им среща. Те са разискали опцията да се събират и да обмислят способи, с които могат да бъдат потребни на младите ни сънародници, които идват в Германия, да не попадат в рискови обстановки, заяви още Катя Костова.

„ Очаквахме, че ще дойдат пет-шест индивида, само че пристигнаха над 30 души – единствено младежи. Всеки със своите хрумвания по какъв начин и в каква тенденция сънародниците ни в чужбина могат да оказват помощ на тези хора, които по някакъв метод страдат, както и за една по-добра система на правосъдие в България “, добави тя.

Както Българска телеграфна агенция писа, нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, само че казусът закупи необятен публичен отзив преди дни. Задържан е 26-годишният Г.Г., на който са повдигнати две обвинявания - за нанасяне на междинна телесна щета и за закана за ликвидиране. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото нарушение на Г.Г. от сходен темперамент.

Сигнал за нападението е получен към 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиненият е бил арестуван за период от 24 часа и тогава е бил в изискванията на към този момент наложено наказване „ пробация “ от януари т.г. за сходно закононарушение. Той е освободен с разпореждане на Районния съд, откакто правосъдният състав е счел, че съгласно събраните доказателства по делото закононарушението се квалифицира като нанасяне на " лека телесна щета ".

Наши сънародници излязоха в символ на поддръжка към потърпевшото момиче и в датската столица Копенхаген. Прояви бяха планувани и в Париж и Виена, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР